Business & ITC & Public Administration Consultant

2011. január 2., vasárnap

Versenyképes önkormányzatok

Az ország gazdasági fejlődését általában a kormányok gazdaságfejlesztést célzó intézkedései határozzák meg. Minden esetben viszont, mint bármilyen más üzleti célú megfontolásnál a gyors és innovatív döntések képesek pozitívan befolyásolni ezen intézkedések időbeni kimenetét. Jelen helyzetben az önkormányzatok a saját kötelező feladatik ellátását döntő többségében a központi támogatásokból képesek finanszírozni. Az Európai Uniós támogatásokhoz szükséges önrészt már évekkel ezelőtt sem voltak képesek saját forrásból előteremteni, vagy hitelért, vagy további kormányzati támogatásért folyamodtak. Be kell látni, hogy az ország talpra állításához, a bel- és külföldi befektetőkre, vállalkozásokra, tőkére és munkahelyteremtésre van szükség.

Az önkormányzati költségvetési struktúrában a helyi bevételek (helyi adók, járulékok, önkormányzati tulajdonú cégek nyeresége) nem teszik lehetővé az amúgy is nehéz gazdasági viszonyok között működő intézmények (oktatási, egészségügyi stb.) fenntartását és fejlesztését. Ahhoz hogy a befektetők üzleti megoldásaikat az adott önkormányzati területe vigyék, oda tőkét invesztáljanak, munkahelyeket teremtsenek egy új befektetésbarát, befektetés- és vállalkozás ösztönző megoldás bevezetésére van szükség. legtöbb esetben Európa felzárkózó államaihoz képest ezek jelen vannak, ipari parkok, telephely centrumok, szakképző központok, hitelintézetek, befektetésbarát jogi-igazgatási környezet formájában. Erről a külföldi befektetők viszont mit sem tudnak.

A koncepció lényege egy olyan versenylehetőséget előidéző rendszer létrehozása, amely proaktív módon lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok versenyezzenek egymással e befektetőkért, felkínálva a helyi lehetőségeket, adottságokat, amelyekben a külföldi befektetők lehetőséget látnak, és készek Magyarországon intenzív, nagyarányú befektetésre. Ahhoz hogy egy ilyen rendszert létre lehessen hozni szükség, van a helyi, területi intézmények összefogására, a működésük ilyen célú áthangolására, az adatok és információk ilyen célú gyűjtésére, és egy befektetés-ösztönző rendszerben történő publikálására.

A külföldi befektetőt vagy meg kell keresni, vagy Ő keresi meg a befektetésre alkalmas területeket. Ez utóbbi megoldás a jelen helyzetben egy befektetés-politikai szemléletváltással, egy költséghatékony informatikai rendszer fejlesztésével, és az intézményi szolgáltatások összehangolásával rövid időn belül megvalósíthatók. Minden önkormányzat rendelkezzen egy olyan portállal, amely a mögöttes információtartalmával kielégíti a befektetők igényeit, minden önkormányzat a maga módján képes felmérni a saját adottságait és felmutatni az előnyöket (kedvező telephelyviszonyok, gyors ügyintézés, megfelelő szakember ellátottság, kedvező adózási stratégia, stb.) amelyek vonzzák majd a befektetőket.

Az önkormányzati versenyképességet ösztönző rendszer létrehozása csak egy eszköz, amely egy világos, fejlesztési és gazdasági szándék mentén képes a befektetők számára a lehetőséget megcsillantani, ugyanakkor egy rendszer mögött egyértelmű állami és önkormányzati befektetés-politikának kell állnia.

Nincsenek megjegyzések: