Business & ITC & Public Administration Consultant

2011. január 2., vasárnap

Klaszterek, mint a gazdaságfejlesztés kulcsa

Klaszter fogalma:

A regionális klaszter (clustering = csoportosulás, csomósodás) Porter (2000.) szerint: „egy adott iparág versenyző és kooperáló vállalatai, kapcsolódó és támogató iparágai, pénzügyi intézmények, szolgáltató és együttműködő infrastrukturális (háttér) intézmények (oktatás, szakképzés, kutatás), vállalkozói szövetségek innovatív kapcsolatrendszerén alapuló földrajzi koncentrációja.” Lényegében adott tevékenységi körben működő egymással valamilyen kapcsolatban álló vállalkozások és intézmények földrajzilag koncentrált csoportja, amelyek hasznosítják a lokális technológiai externáliák számtalan variánsát a tudás megosztásától és a tudás túlcsordulásától (spillover) a kezdő cégek (start-up) magas arányáig.

A klaszter nem más, mint egy iparághoz tartozó független vállalatok, valamint a hozzájuk kapcsolódó gazdasági szektorok és intézmények olyan halmaza, amelyek relative nagy arányban használják egymás termékeit és szolgáltatásait, hasonló, vagy ugyanazon tudásbázisra és infrastruktúrára támaszkodnak, valamint hasonló innovációkat tudnak hasznosítani

Olyan cégek gazdasági hálózata, amelyek ugyanabban az ágazatban kölcsönösen együttműködő cégek, szakosodott beszállítók, szolgáltatók, kapcsolódó iparágak cégeinek és velük kapcsolatban álló intézmények (egyetemek, állami szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek) földrajzi koncentrációja, melyeket egy adott témában/területen hasonlóságaik és egymást kiegészítő jellemzőik kapcsolnak össze .

A klaszter gazdasági társaságok, magán, állami és önkormányzati intézmények, szakmai és egyéb szervezetek laza, üzleti együttműködéseken nyugvó hálózata, amelyek működése egy iparághoz kapcsolódik, amelyek földrajzilag közel helyezkednek el egymáshoz. A klaszter intézményei közötti együttműködés széleskörű, s arra irányul, hogy a vállalkozások a földrajzi közelséget, egymáshoz illeszkedő tevékenységüket, továbbá az üzleti kapcsolatokat kihasználva szinergiát érjenek el egy adott iparágban, s növeljék saját versenyképességüket, és ezen keresztül erősítsék a térség gazdasági fejlődését.

Hálózat szervezése informatikai KKV-k regionális együttműködésére. Gyakran tapasztalható, hogy az informatikai témájú tendereken, közbeszerzéseken a KKV kategóriába tartozó vidéki székhelyű informatikai vállalkozások egyedül nem tudnak sikeresen pályázni a saját régiójukban sem. Ezen a halmozottan hátrányos helyzeten összefogással, fokozott együttműködéssel lehet javítani, így a résztvevő vállalkozások versenyképességét fejleszteni, mind az értékesítési, mind a beszerzési oldalon.

A klaszter jogi státusza

A Klaszter tagja az a közvetlenül vagy közvetve az informatikai szektorhoz kapcsolódó természetes vagy jogi, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, intézmény, egyéb szervezet, közhasznú szervezet lehet, amely az Alapító Okiratban és a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglalt rendelkezésékkel egyetért, azokat magára nézve kötelezőnek elfogadja és Belépési Nyilatkozatát a Klaszter Bizottság elfogadja.

A Klaszter státuszát igazoló dokumentumok:
• Alapító Okirat
• Szervezeti és Működési Szabályzat (lásd a pécsi klaszter SzMSz-ét csatoltam)
• Belépési Nyilatkozat

Megjegyzés: Jogszabály nem rendezi a klaszter státuszát.

A klaszter lényegi tulajdonságai:

A klaszter alapvetően egy olyan megoldás, amelynek előnyei az összefogásban rejlenek.

Magyarországon a vállalkozásösztönzés, az innováció, az exportképes termékek és szolgáltatások előállításának támogatására különböző pályázati programokat dolgoztak ki. Lásd az NFÜ-k és RFÜ-k által kiírt számtalan pályázati megoldás, amelyek sok esetben jelentkezés hiányában (nem eléggé ismert) második körben voltak csak képesek eredményes pályázatokat befogadni.

Vannak olyan fejlesztési és ösztönző pályázatok, amelyeken csak a klaszterbe tömörültek vehetnek részt. A kezdeti nehézségek leküzdését követően a klaszterek hatékonyságának megőrzését egy bonyolult mutatószám monitoring rendszerrel kívánták (kívánják) fenntartani.

A klaszter esetében a klasztermenedzsment (gesztor cég) pályázik, saját számlával és működési környezettel rendelkezik. A működési környezetet akkreditáltatni is szükséges, ugyanis nagyobb eséllyel indulhat pályázatokon.

A klaszter szervezete és tisztségviselői
• Taggyűlés (A klaszter tagjai)
• Irányító bizottság
• Tagozatok
• Tudományos testület
• Menedzsment szervezet (gesztor cég, a klaszter operatív irányítója)
• Klaszter menedzser
Tisztségviselők:
• Klasztertaggyűlés elnöke
• Irányítóbizottság elnöke
A klasztermenedzsmenthez kapcsolódó (kapcsolható) tevékenységek:

• Adminisztráció, kapcsolattartás, új tagok felkutatása;
• Benchmarking klub üzemeltetése, jó megoldások feltárása és adaptálása, üzletember találkozók szervezése;
• Projektgenerálás, közös kutatás-fejlesztési tevékenység (termék- és technológiafejlesztés) megszervezése, közös projektek előkészítése és továbbfejlesztése;
• Előadások, kiállítások, konferenciák szervezése, valamint hazai és külföldi tanulmányutakon, konferenciákon való részvétel;
• A klaszterek tevékenységéhez kapcsolódó pályázati, szakértői, kompetencia, termelési, innovációs, beszállítói, logisztikai adatbázisok létrehozása és azok alapján széleskörű információszolgáltatás a klaszter tagjai számára;
• Marketing, piacelemző és piackutató tevékenység, közös arculat kialakítása, igényfeltáró kutatások
• A projekthez közvetlenül kapcsolódó általános célú oktatás, képzés, betanítás;
• A projekthez közvetlenül kapcsolódó speciális célú oktatás, képzés, betanítás;
• Információs technológia-fejlesztés, beleértve közös informatikai platform kialakítását vagy továbbfejlesztését, az online megjelenés, e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások támogatását is

Nincsenek megjegyzések: