Business & ITC & Public Administration Consultant

2011. január 2., vasárnap

A család fogalmi körének rendezése

Magyarországon közel 3 900 000 háztartás van, de vajon hány család van, mit jelent a család, milyen fogalommal lehet a családot definiálni, és mely jogszabályban célszerű a családot rendezni. Ma Magyarországon nagyon nehéz megmondani, hogy hány család van, ugyanis a családra vonatkozó fogalmak keverednek, a jogszabályok különböző módon közelítik meg a család fogalmát.

A személyadat és lakcímnyilvántartás tartalmazza a szülő gyermek kapcsolatot, de azt nem hogy adott esetben egy családról vagy több családról van-e szó. A családjogi törvény (Cstv.) szinte mindent tartalmaz, amit a családról tudni kell (kapcsolatok, házastárs, gyámság stb.), ugyanakkor a család fogalmát ez sem rendezi. A családok támogatásáról szóló törvény a családot, mint alapvető egységet fogalmazza meg, ugyanakkor a család tulajdonságait (család, nagycsalád, többgyermekes család stb.) és kapcsolatait (mely családhoz tartozik) nem rendezi.

Hol jelentkezik problémaként a család fogalmának rendezetlensége? Először is az adózási rendszerben, ugyanis a családhoz való tartozást nem veszi figyelembe, ezzel együtt az egy főre eső jövedelem terheinek megállapítása során nem a családot, hanem az egyént veszi csak figyelembe. A helyi (önkormányzati) jogszabályokban, pl. az ingatlanadózásban, a gépkocsi súlyadó, stb. az adókedvezmények meghatározása során a család fogalma meg sem jelenik. Több esetben előfordul, hogy a gyermekgondozási (GYES, GYED) díjakhoz, vagy a családi pótlékhoz kötik a kedvezményeket, de az is előfordul, hogy gyermekszámhoz és korhatárhoz kötik. Pl. a 3 gyermekes család, ahol az egyik gyermek betöltötte a 18. élet évét az már nem tartozik a kedvezményezettek (adókedvezményben részesülők) közé, ugyanis ez által megszűnt a kedvezmény, akár kap családi pótlékot, akár nem vagy akár még középiskolás vagy akár nem.

A család fogalmának rendezése kapcsán milyen fejlesztéseket és hol kellene végrehajtani? Elsősorban törvényi szinten kellene rendezni a család fogalmát. Elsősorban a családjogi törvényben, másodsorban a személyadat és lakcímnyilvántartás jogszabályi keretein belül. Adatbázis szinten a személyadat és lakcímnyilvántartás tulajdonságadatainak kibővítésével rendezhető a nyilvántartás központi eleme. Az adatok rendbetételét több módon is el tudjuk képzelni, egyik megoldás lehet az adóbevallással egy időben kitöltendő űrlapon keresztül történő adat felvételezés, a másik megoldás lehetne a 2011-es népszámlálás, amely hasonlóképpen rendezhetné az elsőkörös adatrögzítést. Az adatok karbantartását pedig a személyi adat nyilvántartáshoz kötődően, egy új ügymenethez lehetne kapcsolni.

A rendszer ilyen módon történő megalapozása, létrehozása és fenntartása a Magyar Kormány család politikájával kapcsolatos összes tervét képes kiszolgálni.

Nincsenek megjegyzések: