Business & ITC & Public Administration Consultant

2011. február 26., szombat

A magyar szélessáv fejlesztésének prioritást kell kapnia

Milyen döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy az információs társadalom aktuális vívmányait kihasználva, képesek legyünk kitörni, annak előnyeit nemzetünk javára felhasználni, amely eredményeként egy erősebb és stabilabb gazdaságot és egy jobb életminőséget tudhassunk magunkénak?

Először vizsgáljuk meg, hogy az infokommunikációs szektornak van-e kulcsszerepe a gazdaságfejlesztésben? Erre a kérdésre nem kívánok mindenféle statisztikai számokkal válaszolni, hisz minden szám ezt az irányt mutatja, inkább vizsgáljuk meg a tényeket.

- A legfejlettebb országok, a klasszikus társadalmi és gazdaági berendezkedésen túl az elektronikus gazdaság fejlesztésében látják a jövő lehetőségeit.

- A jövő minden lépésében keresnünk kell azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a versenyképességünk megőrzését, illetve azokat hogy miképpen vagyunk képesek lépést tartani, követni Európa vezető gazdaságait.

- Úgy gondolom, hogy szerencsések vagyunk, hogy 2011-ben Magyarország töltheti be az Európai Unió elnökségi pozícióját, annál is inkább mivel mi leszünk azok akik az információs társadalom számára kijelölt úton először elindulhatunk.

- Az információs társadalom legfontosabb alapkövének a szélessávú internet közművet tekinthetjük, ezért Európa legfejlettebb országaihoz hasonlóan, amikor ők autósztrádákat építettek nekünk most infósztrádát kell építenünk, és lehetővé tennünk, hogy az ország minden polgára számára térben és időben a szélessáv elérhetővé váljon. Ha úgy tetszik, alapjoga legyen a széles sávhoz való csatlakozás lehetősége.

- Azért fontos hogy az igazi szélessáv mindenki számára elérhetővé váljon, mert a jövő nemzedékének oktatása már e nélkül elképzelhetetlen, elektronikus kereskedelem (ha már nem lehetünk ipari nagyhatalom) Európa közepén, költséghatékony és egyben működés-hatékony közigazgatás, és nem utolsósorban mindenki számára elérhető elektronikus szolgáltatások teljes spektruma.

A magam részéről úgy gondolom, hogy újra itt van egy vissza nem térő alkalom, amelyet ki kell tudnunk használni.

Nincsenek megjegyzések: