Business & ITC & Public Administration Consultant

2011. február 26., szombat

Visszaélnek a szolgáltatók a szélessávú közműszolgáltatásokkal.

Rá szeretnék világítani arra, hogy ha ki akarunk törni a jelenlegi sereghajtó szerepkörünkből, és azt követően netán az élbolyhoz kívánnánk tartozni, akkor bizony körül kell néznünk a saját házunk portáján, hogy megkeressük azokat a fékeket, amelyek gátolják a szélessáv terjedését és megkeressük azokat az ösztönzőket amelyek viszont felgyorsítják a fejlődést.

Nézzük először is a fékeket.

- Két kezünkön megszámolhatjuk a Magyarországi szélessáv szolgáltatókat, legalábbis azokat, amelyek a piac 95%-át uralják. Egyértelműen felosztották a piacot egymás között, amiből az következik, hogy nincs verseny. Egyszerű ennek alátámasztása, nézzük meg pl. azokat a településeket ahol már valamelyik cég már rendelkezik szélessávú közművel, ott a másik már nem ruház be. (sajnos ezt a saját bőrömön is érzem, addig, amíg a jelen TV-s kábeltársaság biztosítja a szélessávot addig a másik, jelen esetben Magyarország legnagyobb infokommunikációs társasága nem fejleszt ezen a területen)

- Úgy gondolom, hogy a szolgáltatók betáraztak maguknak úgy 10 évre előre. Nem az a lényeg, hogy a szélessáv felső tartományát használjuk, hanem az, hogy ennek az alsótartományát, hogy fejlesztés nélkül bármikor legyen továbblépési, ha úgy tetszik piacmegtartó lehetőségük. Alá is tudom támasztani a fentieket, méghozzá a következőkkel: - Ha valaki egy 100 Mb/s-os szélessávot vásárol örüljön neki ha 10Mb/s rendelkezésére áll. Valójában ennyi sem áll a rendelkezésére, hisz ezeket a szolgáltatásokat már korlátozzák, pl. videó- és hangszolgáltatások prioritást kaptak, míg a hagyományos internet vagy pl. egyszerű file letöltés teljesen háttérbe szorult, örülhetünk, ha 1 Mb/s-os sebességet elérhetünk.

- Létezik Magyarországon jelenleg olyan fogyasztóvédelem, internet közműveket felügyelő hatóság, ahol be lehet jelenteni, hogy nem azt a szolgáltatást kapjuk, amire előfizettünk? Én a legutóbbi szolgáltatás megrendelésnél mindent elkövettem, hogy bebizonyítsam, hogy csalás áldozata vagyok, de egyszerűen nem volt rá lehetőségem. A 30 Mb/s-os sávszélességem átlagosan talán olyan 2-3 Mb/s-al ketyeg de ezt nem tudom bebizonyítani, hisz nincs kinek, és nincs olyan harmadik szervezet aki igazságot tehetne. A sebességet a szolgáltatók önmaguknak határozzák meg, és önmaguknak mérik. Tehát, az van, amit kapunk, és azt bizony fizetnünk kell, a szolgáltatás minőségétől függetlenül.

- Kérdés, van ma Magyarországon olyan ember, bocsánat ügyfél, aki valaha sikeresen bejutott volna valamelyik ügyfélszolgáltra (pláné akkor, ha csomagszolgáltatás éppen szünetel, amelyben még a telefon is benn foglaltatik) és elintézett volna valamit? Sajnos nekem eddig egyszer sem sikerült, akkor (bár nem akarom a 70 éves Józsi bácsi akaraterejét alábecsülni) mit tehet a többi ügyfél? Bizony nagyon kellene egy olyan ügyfélszolgálat, amely az ügyfelekért van és nem azért, hogy a vállalat előtét szervezetként lerázza az ügyfeleket.

Nézzük mik a lehetőségek

- Én a szélessávú közművet nem engedném cégek kezébe, tulajdonába venni, tartani, ugyanis akkor egyik visszaél a másik terhére. Vannak a világban jó példák, amikor is a közmű és a rajta nyújtott szolgáltatás ketté válik.

- Teljesen külön választanám az piaci alapú szolgáltatásokat, a közigazgatási szolgáltatásoktól, illetve a magánemberek számára nyújtott szolgáltatásoktól. Magyarországon a 3.6 millió lakás (család) számára egyformán, egyenértékű szolgáltatást, úgymond közműszolgáltatást biztosítanék. A piaci alapú szolgáltatásokat pl. a vállalati, céges, vállalkozói közműveket, mivel ezek más célt szolgálnak, ugyancsak más közműre építeném, az ipari parkokhoz hasonlóan, míg a közigazgatási szolgáltatásokat beleértve a központi- , területi- , helyi állami és önkormányzati szolgáltatásokat a kormányzati hálózathoz csatlakoztatnám. Ez utóbbival máris megadnám annak esélyét, hogy Magyarországon minden polgár számáras azonos szintű és színvonalú közigazgatási szolgáltatások legyenek elérhetőek.

Nincsenek megjegyzések: