Business & ITC & Public Administration Consultant

2008. április 9., szerda

Kockázatelemzés, kockázatkezelés


Kockázatelemzés:

A kockázatelemzés a lehetséges kockázatok számbavétele, csoportosítása és értékelése a figyelemmel kísért jelenséggel, projekttel vagy üzemeltetési folyamattal kapcsolatban. Az elemzés a lehetséges kockázatcsökkentő intézkedések kidolgozásával zárul, amely a kockázatmenedzselésen belül átvezet a kockázatkezeléshez.


Kockázatkezelés:

A kockázatmenedzselési eljárásban a kockázatkezelés a kockázatpotenciál csökkentését jelenti kármegelőzéssel, vagyis a várható negatív esemény bekövetkezési valószínűségének csökkentésével (prevenció), ill. kárcsökkentéssel, a kárhatás horderejének ellensúlyozásával.

A kockázatok kezelésére hozott döntések rendszeres felülvizsgálatának a normál vezetési olyamat részévé kell válnia. Ezen túlmenően, az "azonosítás – elemzés – értékelés – kezelés" olyamatnak – a termék és a kockázatok karaktereitől függő gyakoriságú – rendszeres ismétlése ritikus fontosságú.

Felismerni...

A kis és közepes vállalkozások kockázatvállalása közelít a végtelenbe. Talán célszerű lenne a gazdaságnak erre odafigyelni és kockázati rangsorral támogatni a magyar vállalkozási kedvet. Lehet hogy ez ösztönzőleg is hatna rájuk.


Nincsenek megjegyzések: